Jászai Mari - Magam keresése

Anera

1850. február 24-én született Jászai Mari, a magyar színjátszás felejthetetlen tragikája. Olthatatlan tudásvágya korának legműveltebb személyiségei közé emelte. Tehetsége, mindent elsöprő drámai ereje kortársait arra indította, hogy alakításairól tanulmányokat írjanak. Több mint ötven éven át láthatta a közönség a nemzet színházának színpadán. Az a közönség, amely rajongásig szerette és ünnepelte estéről estére. Tudjuk, hogy Petőfi és Széchenyi volt számára az a két géniusz, akiket minden lehetséges módon hirdetett. Rendületlenül szavalta imádott Petőfije verseit, Nagycenkre pedig évente elzarándokolt Széchenyi sírjához. Az utókor sajnos már nem gyönyörködhet megrendítő alakításaiban, de a ránk hagyott írásai és a róla írt tanulmányok lehetővé teszik, hogy megidézzük alakját, küzdelmeit, melyeket elsősorban önmagával vívott. Ez a monodráma is önmaga keresését állítja a középpontba. Kérlelhetetlen őszinteséggel kutatja saját jellemét, értékeit és hibáit. Ennek a vívódásnak lehet tanúja a néző, mely egyben kirajzolja nem mindennapi alakját. Volt egy csodája a magyar színművészetnek, aki példaképül szolgálhat a jövő nemzedéke számára.

Jászai Mari – Magam keresése

2015. december 10. 19 óra

Duna Palota Színházterem

Monodráma Jászai Mari levelei, naplója alapján.

Jászai Mari: Juhász Róza

 

Munkatársak: Dömölky János Balázs Béla-díjas, Kiváló és Érdemes művész,Libor Katalin, Gábos Katalin, Hajdu Gábor, Debreczeni András,Szlávik János, Görgényi Gábor

A belépőjegyek 2500 és 2000 Ft-os áron igényelhetők a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen vagy a 20/4146644-es telefonszámon.

https://banffyszalon.blogstar.hu/./pages/banffyszalon/contents/blog/22282/pics/lead_800x600.jpg
jászai,juhászróza,programajánló,színház
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?