Bor és Szenes

Anera

Együtt veled jóban, rosszban lehetne a Bánffy György Kulturális Szalon Bor és Szenes című estjének mottója, amelyen a badacsonyi Borbély Családi Pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők. A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg a család szakmaválasztását: Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon.

 

A január 21-i borkóstolót Szenes Iván slágerei teszik még feledhetetlenebbé egy ismert színész-zenész házaspár nem mindennapi tolmácsolásában. A házasság viszontagságait a párok különféleképpen élik meg és dolgozzák fel. Vannak, akik vitáznak, mások megegyezésre törekszenek, de hogy a házastársak párkapcsolatuk nehézségeit egy vidám zenés esten, dalban elbeszélve adják a nyilvánosság tudtára, több mint meghökkentő.

 

Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János színész-énekes házaspár Szenes Iván örökérvényű slágereinek tolmácsolásával helyezi új megvilágításba a házasság intézményét. Saját párkapcsolatuk kudarcain, és sikerein keresztül beszélnek férfi és nő örök küzdelméről egymással, és egymásért. Miközben a néző hallgatja a csodálatos dalokat, önfeledten nevet a sziporkázó öniróniával  megírt, rövid összekötő szövegeken.

 

Ismerjük meg közelebbről a Bor és Szenes est közreműködőit!

 

A Borbély Családi Pincészetet többgenerációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. A 21 hektáros családi birtokon a borvidékre jellemző kiváló szőlőfajtákkal, a modern és tradicionális technológiák segítségével törekszenek a frissebbtől az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.

 

Szőlőültetvényeik a badacsonyi borvidéken: a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Pincészetükben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodnak a hagyományokhoz, így boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Boraikban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraik mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatukat. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olaszrizling Aszú, amellyel Borbély Gyula a 2007-es évBalatoni Borok Mestere címet nyerte el.

 

A 2010-es évjárattól fiuk, Tamás fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a boraik stílusjegyei. Diána leányuk főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.

 

Belföldi és nemzetközi borversenyeken elért sikerekből: a 2011-es Hungaricum Borversenyen a 2009-es Kéknyelű selection boruk lett nagy aranyérmes vagy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2009-es évjáratú Jégboruk kapott aranyérmet és egyben a legeredményesebb Olaszrizling fajta bor különdíjat kapta.

 

Nagy megtiszteltetés és siker számukra, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012, 2013, 2014 és 2015-ös években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.

 

***

 

Szenesnek áll a világ - dalest Szenes Iván slágereiből


Nagyváradi Erzsébet a Jóban - Rosszban főszereplőjeként szerzett országos népszerűséget.

A sorozatban Ekler Klárát, a főorvos feleségét alakította négy évig.

Az egykori  Nemzeti Színház vezető színésznője volt 18 éven át, három éve szabadúszóként dolgozik. Sinkovits Imre, Agárdi Gábor, Kállai Ferenc, Béres Ilona partnereként számtalan emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez. (Gertrudis, a Hattyú, Luise, Hamupipőke)

 

Vasicsek János blues-rock énekes. A Zappa-Syrius emlékzenekar, és a Johnny Biglip Band

énekese. Zenekaraival az elmúlt 20 évben megfordult az összes jelentősebb hazai fesztiválon, és klubban, valamint Európa több fesztiváljának rendszeres meghívottja. 2012 májusában a Művészetek Palotájában volt Széttört álmok címmel nagy sikerű rock-balett bemutatója a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével.

 

Szenes legnagyobb slágerei mellet (Tölcsért csinálok..., Kicsit szomorkás..., Hosszú, forró nyár, Lazítani, Kicsi , gyere velem rózsát szedni!), elhangzik egy-két kevésbé ismert szerzeménye is ( Örülni kell..., Túl minden bolondos álmon...).

Az elragadó színésznő és az érces hangú énekes előadása igényesen szórakoztató, különleges élménnyel ajándékozza meg a közönséget.

 Egy kis részlet az estből.

A produkció 2012-ben elnyerte a Kornay Mariann díjat.

 

Éljen a lehetőséggel, legyen részese Ön is ennek a nagyszerű estnek!

 

A Bánffy György Kulturális Szalon szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a Bor és Szenes című estjére, amely 2016. január 21-én, csütörtökön 18 órától kezdődik a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre u. 6.). Belépőjegyeket 3000 Ft-os áron lehet igényelni a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen.

Címkék: bor, programajánló
https://banffyszalon.blogstar.hu/./pages/banffyszalon/contents/blog/23896/pics/lead_800x600.jpg
bor,programajánló
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?