Párkányi borok Jávor „Pali” utolsó mulatásán

Anera

Jávor Pál minden idők egyik legkedveltebb magyar férfiszínésze a harmincas-negyvenes évek sztárja, új fejezetet nyitott a hazai filmgyártásban. Vele kezdődött a magyar hangosfilmgyártás, a legendás színész több mint hetven filmben játszott. Százezrek dúdolták filmslágereit, lesték mozdulatait, tánclépéseit, ahogy megviccelve a körúton közlekedőket áthaladt az úttesten. „Jávorpali”, a kor férfiideálja jellegzetes bajuszával valóságos kultuszt teremtett, de nemcsak kifogástalan megjelenésével, hanem erkölcsi tartásával is magasra tette a mércét.

 

A Jávor „Pali utolsó mulatása című zenés darab, amelynek írója és rendezője Rusz Milán, a magyar filmcsillagnak, az egykori Vígszínház és a Nemzetimegbecsült színészének állít emléket.

 

A legendás színész korán eltávozott az élők sorából, utolsó napjait a Városmajori Kórházban töltötte, azonban halála előtt néhány nappal még mulatott egyet két cigányzenész társaságában a kórház udvarán. Ezt a jávori történetet dolgozta fel a darab írója és mutatta be a Magyarországi Szerb Színházban az elmúlt évben.

 

Jávor „Pali” a kórteremben feküdve hallja meg a szívéhez oly közel álló dallamokat, amiktől erőre kap és lemegy a kórházudvarra a társukat búcsúztató cigányzenészekhez.

 

Mulatni szeretne, még egyszer és elmesélni mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban. Ez a nagyszerű színész szereti, ha Jávor „Pali”-nak nevezik, miközben mondandójába belesűríti véleményét az önkényről, legyen az társadalmi, szakmai vagy magánéleti és végigvezet minket a magyar film és színjátszás egyik hőskorszakán.

 

A darab címszerepet Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színész játssza, a muzsikusokat a rendező, Rusz Milán és Suki István, a Rajkó Művészegyüttes prímása alakítják.

 

Mindehhez ajánljuk a párkányi Drozdík Pincészet kiváló borait!

Hogy kik is ők és milyen a boraikat termesztenek, arról Drozdík Attilaa következőket írta:

„Családunk Lekérről, Bars vármegyéből származik. Mivel a község határa sík, lakói a Garam túlpartjára, a kissallai domboldalakra telepítettek szőlőt. A több generációs hagyomány folytatásaként ma körülbelül. 4 ha területen gazdálkodunk, a Párkány környéki Dankhegy és Öreghegy déli lankáin, illetve Garamkissallón.

 

A párkányi borvidék Szlovákia legdélibb pontján, a Duna, Garam és az Ipoly folyók találkozásánál fekszik. Tulajdonképpen történelmi magyar borvidék, hiszen kialakulására és fejlődésére Esztergom közelsége rendkívül nagy hatással volt- ezekben az időkben a város borszükségletét főképp a Párkány környéki szőlőhegyek elégítették ki.

 

Talajösszetétel szempontjából sokféleség jellemzi a tájat: a Garamkövesd környéki szőlők vulkanikus eredetű andezit-málladékra települtek, míg a Párkány mellékiek mészkő alapú, löszösagyagos talajra. A Börzsöny, Pilis és Gerecse által nyújtott védettség valamint a három folyó közelsége különleges mikroklímát teremt, ezért a borvidéket Szlovákia egyik legkedvezőbb adottságokkal rendelkező területeként emlegetik a szakemberek. A borvidék fő fajtái: Olaszrizling, Zöldveltelini, Királyleányka, Rizlingszilváni, Fehérburgundi, Szürkebarát, Szentlőrinci, Kékfrankos, de a frissen telepített ültetvényekben már az újabb nemesítésű faj-tákból is találunk: Devín, Pálava, Morva muskotály, Duna.

„Komoly, mély borokat szeretnénk készíteni, melyekben állandó lenyomatként van jelen a vidékre jellemző illat- és zamatvilág”- hallhattuk végezetül a Drozdík családtól.

A Bor és Mulatság rendezvényünk időpontja: 2016. május 13. péntek 18 óra, helyszíne a Polgárok Háza Díszterme.

Belépőjegyek 3000 Ft-os áron igényelhetők a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen vagy a 20/4146644-es telefonszámon. 

https://banffyszalon.blogstar.hu/./pages/banffyszalon/contents/blog/27013/pics/lead_800x600.jpg
benkőpéter,bor,programajánló,rusz
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?