Bánffy Zeneszalon - Mosonyi Mihály, Széchenyi Imre

2016.02.24.
Anera
Új sorozatunkban egy-egy jeles magyar zeneszerzőre emlékezünk, megismerkedhetnek az életével, az egyes darabok elhangzása előtt röviden ismertetjük azok keletkezését, tartalmát, érdekességeit.

Bor és Mosonyi

2015.11.30.
Anera
Ezúttal különleges módon ismerkedhetnek Mosonyi Mihály műveivel. December 4-én 18 órakor Kassai István zongoraművész ad ízelítőt a zongoradarabjaiból, s közben a tokaji Disznókő pincészet borait kóstoljuk. Vajon hogyan passzol a tokaji bor és a klasszikus zene?

Mosonyi Gálakoncert műsora

2015.11.24.
Anera
A november 26-i koncert műsora. Közreműködik Kassai István zongoraművész, a Koncertmuzsika Zenekar és Divald Regina, a debreceni Nemzetközi Mosonyi Mihály zongoraverseny győztese. Vezényel Csányi Valéria.

Mosonyi, az újító zeneszerző - Interjú Kassai István Liszt-díjas zongoraművésszel

2015.11.23.
Anera
Mosonyi Mihályt Magyarhon egyik legnagyobb zeneszerzőjeként tartották számon a kortársak, az utókor méltatlanul elfeledte munkásságát. Öt év zeneszerzői termésével beírta magát a magyar és az egyetemes zenetörténetbe. Ő komponálta az első olyan magyar operát, amely tisztán magyar zenei elemekből épült, ő használta először a cimbalmot szimfonikus zenekari hangszerként. Elvitathatatlan zeneszerzői érdemei, ha lassan is, de az őt megillető helyre kerülnek köszönhetően az olyan művészeknek, akik időt és energiát szentelnek a magyar művészi zene múltjának felkutatására, dokumentálására és népszerűsítésére. Kassai István Liszt-díjas zongoraművész hat éven keresztül vette fel Mosonyi Mihály zongorára írott műveit, azokat CD lemezeken megjelentetve. A zongoraművészt a november 26-án, csütörtökön a Duna Palotában 19 órakor kezdődő Mosonyi Gálakoncert kapcsán kérdeztük.
Címkék: interjú, kassai, mosonyi, zene

Mosonyi Mihály életműve és életútja

2015.11.04.
Anera
A 200 esztendeje született Mosonyi (eredetileg: Brand) Mihály a vele azonos generációhoz tartozó Liszt Ferenc és Erkel Ferenc mellett a 19. század magyar zenéjének harmadik kiemelkedő mestere volt. - Sziklavári Károly írása
Címkék: mosonyi

Mosonyi Emlékév

2015.10.12.
Anera
A Mosonyi Mihály Emlékév 2015 a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. A 2015. március 9. – 2016 márciusa közötti sorozatban a Szalon saját szervezésű programjai mellett társult programok is szerepelnek, melyet együttműködő partnereink szerveznek. Jelenlegi terveinkben zongora, kamarazenei, valamint zenekari és oratórikus hangversenyek, opera ősbemutató, színdarab, kiállítás, zenetudományi konferencia és középiskolai zongoraverseny is szerepelnek.
Címkék: mosonyi

Ezeket a cikkeket olvastad már?